HomeNieuwsGeschiedenisWegwijsWandelingOeteldonkCarnavalOptochtJeugdAgendaGastenboekLinks

2009-20102010-2011

      

Het Oeteldonkse archief 2009-2010

     

De sabotage bij de Jokers

Een enkeling wilde de wagen van de carnavalsvereniging De Jokers aansteken maar kon net tegen worden gehouden door de leden van de vereniging het liep net goed af. Op maandag rijden de vijftien praalwagens door Oeteldonk.

      

Jurylid Jeroen winnaar van de kletsavonden

Outsider Jeroen Deckers won verrassend de 35ste editie van de Oeteldonkse Kletsavonden. Hij speelde met veel succes een onnozel en hakkelend jurylid van de Klets in de overvolle

Stallen van café De Smidse. Deckers viel geen moment uit zijn sullige rol en vertelde dat hij als jurylid ervaring had op de Hedelse paardenmarkt en tevens keurmeester was in een slachterij. Hij kende als jurylid het publiek in De Stallen de ‘hou nu eens eindelijk je mond prijs’ toe en liet weten dat de motto’s van de Kwčkjury zijn ‘wees consequent maar niet altijd’ en ‘meedoen is belangrijker dan niet meedoen.” Het was voor Deckers de eerste keer dat hij de Kletsavond won. De afgelopen jaren waren zijn optredens weliswaar amusant maar gisteren steeg hij boven zichzelf uit met zijn tragikomische act. De bezoekers konden zich dan ook prima vinden in het oordeel van de jury. Het optreden van meervoudig winnaar Huub van Mackelenbergh als de sjofele praalwagenbouwer Mattie Brokkenmaker benaderde nog het meest het niveau van Deckers.

      

Intocht ZKH Prins Amadeiro XXV

Belangrijke informatie dankzij de vele enthousiaste en creatieve Oeteldonkers die eraan deelnamen en de talloze Oeteldonkers en ‘buitenlanders’ langs de route, was de Intocht van Zijn Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXV en zijn Adjudant van 2009 een grandioos festijn. Een festijn vol gezellige muziek, spitse humor en milde spot. Op zondag 14 februari 2010 gaan we er met zijn allen weer net zo’n mooi, en zo mogelijk een nog mooier feest van maken. Het staat iedereen weer vrij om individueel of als groep aan de Intocht mee te doen.

Optochtprogramma 2010

De volgorde van de Grote Optocht, die op maandag 15 februari de Oeteldonkse straten zal sieren, is bekend. Aan het begin van de Optocht worden de optochtprogramma's uitgereikt. Maar zoals elk jaar kunt u nu alvast kijken welke prachtige creaties op carnavalsmaandag aan u voorbij zullen trekken.

   

Boer Knillis krijgt d'n zinken emmer met de gaote

Tijdens het Janbokaal werd d'n zinken emmer met de gaote uitgereikt en deze keer is de Boer Knillis die hem kreeg. Al 88 jaar staat hij op de markt.

    

Oetelkonzert biedt plaats aan jeugdcircus

Een aantal artiesten van het jeugdcircus Il Grigio uit Haaren doet komende dinsdag mee aan het Oetelkonzert in Den Bosch. Het is één van de vernieuwingen in de formule van het traditionele carnavalsconcert dat Het Brabants Orkest geeft in het Bossche Theater aan de Parade. „We willen laten zien dat Brabant ook talentvolle jonge mensen heeft, en hen op deze manier letterlijk voor het voetlicht halen”, zegt Harry Arens van de organiserende stichting Het Oetelkonzert. „We hebben ook gesproken met Avans Hogeschool en de Koningstheaterakademie.” Vanwege het thema circus is dit keer gekozen voor samenwerking met Il Grigio. Leden van dit jeugdcircus hebben onlangs overigens in RTL’s Kerststerrencircus samen met Karin Bloemen opgetreden, die nu gastsoliste is bij het Oetelkonzert. Op het muziekprogramma staan dinsdag in vergelijking met voorgaande jaren, wat minder populaire nummers. Daarvoor is bewust gekozen, aldus Arens: „We willen onderscheidend zijn, meer kwaliteit brengen. Het moet weer echt een klassiek concert zijn met een knipoog naar carnaval.” Voor die knipoog zorgt, tussen de muzieknummers door, een nog geheim gehouden Oeteldonkse act.

      

KeinderKupkesFeest is Grenzeloos verliefd!!!

Jeugdprins Z.K.H. Maarten I geeft een feestje en jij kunt daarbij zijn! Op de zaterdag voor Valentijnsdag 13 februari zal om 13.11 het feest losbarsten in het HofTejater der Amadeiro’s. We hebben ook dit jaar weer veel muziek, spelletjes, knutselen, veel lekkers en een leuk cadeautje. Super gave dingen in de Timmerhoek en super vette muziek in de disco ook de Rietkiet staat er weer. Kom je ook kijken of alle Ollefiguren er zijn? Er zijn nog kaarten dus zorg dat je erbij bent en ga naar het Hoftejater der Amadeiro’s . Heb je vragen ga dan naar het Tejater of mail naar kkf@live.nl

    

Gemeente helpt praalwagenbouwers de crisis door

Burgemeester Rombouts heeft namens het college symbolisch €10.000,- overhandigd aan de Oeteldonksche Club 1882. Dit gebeurde voorafgaand aan een rondleiding door de bouwhal, waaraan ook de wethouders Eugster en Pauli deelnamen. De Oeteldonksche Club heeft aangegeven dat vanwege de economische crisis enkele sponsors zijn afgehaakt. Om te voorkomen dat bouwers een deel van de materiaalkosten zelf moeten gaan betalen verstrekt het college eenmalig subsidie. Die zal het geld verdelen onder de circa twintig carnavalsclubs die een wagen bouwen. Zij hebben dit jaar aanzienlijk meer geld moeten uitgeven aan materiaal. Tot vorig jaar waren sponsors gul met ijzer en ander bouwmateriaal. Zo’n praalwagen kost al gauw drie- tot vijfduizend euro aan materiaal die erin verwerkt is.

    

Lange Teen voor Rodney Weterings

De Bossche wethouder Rodney Weterings ontving zondag 31 januari de Oeteldonkse onderscheiding De Lange Teen in cultureel centrum De Helftheuvel. Weterings zou volgens de leden van De Bond Lange Oude Oeteldonkse Teen Dragers (BLOOT) het afgelopen jaar op veel Oeteldonkse tenen hebben getrapt omdat hij carnaval niet op de Bossche cultuurnota had gezet. De wethouder kreeg de onderscheiding uitgereikt door Ron Michielsen, minister van Verenigingszaken van de Oeteldonksche Club. Sjef van Tuijn wilde niet zeggen niet of de verkiezing van Weterings door alle leden van de Bond werd gedragen. De genomineerde waren: *Ben van der Aa (Voormalige lid TMOC) frustratie over de sleutelbeleid TMOC

hal. *Jan van Doremalen (Voorzitter stichting vrienden van het Rosmalense carnaval) met zijn uiting in de media over de wijk De Groote Wielen en Oeteldonk. *Bettie Hammelburg (Minister van Kwekfestijn en

Optocht) voor haar hele oeuvre. *Ad van den Krabben (Voorzitter CV De Krabkes) over de consumptiebonnen bij de uitreiking van De Lange Teen 2009. *Rodney Weterings (wethouder volkshuisvesting/ stedelijke vernieuwing, cultuur, sport&recreatie en bestuurlijke vernieuwing) vergat Oeteldonk op te nemen in de cultuurnota.

     

Carnavalsmis vervroegd naar 9.00!

Begint uw carnaval ook traditiegetrouw met de carnavalsmis in onze eigen Sint Jan. Het is wel altijd een beetje haasten om daarna op tijd op Oeteldonk Centraol te zijn om Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Amadeiro XXV een warm welkom te heten. Om u de gelegenheid te geven dit jaar zonder gehijg en rode wangen van inspanning de Hoogheid toe te juichen, begint de carnavalsmis 11 minuten eerder, dus om 9:00 uur. Kom in grote getale op tijd naar de mis, dan gaan we na afloop gezamenlijk naar het stationsplein om er daar een geweldig feestje van te maken.

     

De Poemiekavond in de Knillispoort

Voor de zesde keer deed ze al mee aan de Oeteldonkse Poemiekavond waar Oeteldonkse nummers op een speciale manier worden vertolkt zonder in de prijzen te vallen. Maar gisteren stal Annuska van den Heuvel

de show in de Knillispoort met haar vertolking van ‘Lekker, lekker lope’. Van den Heuvel won dan ook zowel de jury- als de publieksprijs. Ze begon in bekakt Nederlands het nummer van de Foe Jong Bende te declameren maar naarmate het lied vorderde ging het over in plat Bosch met dubbele tong uitgesproken. ,,Een geweldige interactie met het publiek en een verrassende opbouw van het nummer”, sprak juryvoorzitter Jan Roosen vol lof over het optreden. Dot Relick deed voor het laatst aan de Poemiek mee met ‘Ik zou niet weten’. ,,Als een relikwie spreekt moet je eerbiedig zwijgen”, sprak de jury met respect na het optreden van deze vitale tachtiger. Relick kreeg na afloop een prijs voor haar hele oeuvre. Veel waardering was er ook voor Wilma van Dartel die de Poemiek gisteren voor het eerst presenteerde.

      

Peer vaan den Muggenheuvel tot den Bobberd, burgervaojer van Oeteldonk, heeft zijn jaarlijkse Proklemaosie weer bekendgemaakt.

    

Bossche carnavalskoppen in het JBAC

In de herfst organiseert de Ministerie van Optocht een viertal workshops om alle facetten van het bouwen van carnavalswagens te belichten en enthousiastelingen de kunst van het bouwen bij te brengen. Deze cursus onder leiding van Crejajum waarbij men een kop moest ontwerpen met wat ‘Jheronimus Bossche trekjes’. Een prachtig, kleurrijke collectie was het resultaat. De resultaten van

deze beginnende ontwerpers waren zeer goed te noemen, sommige waren zelfs verbluffend. De mooiste koppen worden geëxposeerd in het Jheronimus Bosch Art Center (JBAC) van zondag 24 januari tot aan carnaval 2010 (tot 13 februari 2010).

      

Bčnkske van 60 jaar Kikvorschen terug
Op zondag 24 januari werd in de Gasthuisstraat het Bčnkske van de Kikvorschen door Albert Verlinden onthuld. Dit Bčnkske stond ooit op de Parade als herinnering van het 60 jarig bestaan van de Kikvorschen maar daar is het volgens de voorzitter van de Kikvorschen Bertie van den Heuvel naar de sodemieter geholpen. Lange tijd stond het opgeslagen op de Gemeentewerf totdat Nort Lammers van de Werkgroep Het Kleine Monument in gesprek raakte met Van den Heuvel. Toen is het balletje van herstel en terugplaatsing gaan rollen. De restauratie was in handen van

gemeenteambtenaar Leon van Dijk samen met de Weenergroep. Die lui hebben het Bčnkske in de oude stijl en met opschrift opgeknapt.

       

Uitnodiging 88-jarige onthulling Knillis

Het is dit jaar 88 jaar geleden dat Knillis voor het eerst is onthuld. Weinige Oeteldonkers zullen dit (bewust) hebben meegemaakt. Toch wil het Technisch Ministerie (TMOC) een reünie houden voor hen die er de eerste keer bij waren of hadden kunnen zijn. Als u dit jaar tijdens de onthulling van Knillis op zondag 14 februari 88 jaar bent, kunt u als eregast de onthulling bijwonen. Meld u zich aan bij Addi Burmanje, via a.burmanje@oeteldonk.org. Het programma van deze reünie houdt uiteraard rekening met de respectabele leeftijd van de eregasten, maar

behelst in ieder geval een welkomstborrel (of iets fris) bij Hotel Central, de onthulling van Knillis en nog iets lekkers na afloop. Even voor de duidelijkheid: u hoeft geen lid te zijn van de Oeteldonksche Club om eregast te zijn, maar wel 88 jaar.

    

Genomineerden Lange Teen
Ben van der Aa (voormalig lid Technisch Ministerie OC) wethouder Rodney Weterings, Ad van der Krabben (cv De Krabkes), Jan van Doremalen (Stichting Vrienden Rosmalense Carnaval) en Bettie Hammelburg (Minister Kwčkfestijn en Optocht) zijn kandidaat voor de onderscheiding De Lange Teen. De Bond Lange Oude Oeteldonkse Teendragers (BLOOT) nomineerde ze, omdat ze het afgelopen jaar in Oeteldonk regelmatig op tenen trapten of zelf lange tenen hadden. Zo ‘vergat’ Weterings Oeteldonk op te nemen in de cultuurnota en was Van der Aa gefrustreerd over het sleutelbeleid. Ergernis was er bij
 Van der Krabben over de consumptiebonnen bij de

uitreiking van De Lange Teen 2009 en over uitspraken van Van Doremalen over de Groote Wielen die in Rosmalen carnaval moet vieren. Hammelburg is genomineerd voor ‘ haar hele oeuvre’ als Oeteldonks minister. De uitreiking is 31 januari om 14.33 uur in De Helftheuvel .

       

Éffe plekke bij de bouwers

Achttien praalwagenbouwers van clubs die deelnemen aan de optochten in vooral Oeteldonk maar ook uit Zandhazendurp (Rosmalen), Slotgat (Empel) en Terpersdurp (Engelen) houden hun jaarlijkse open huis.Onder muzikale begeleiding van vrolijke toeterende clubkes zien de honderden bezoekers dat de clubs al veel werk hebben verzet en de contouren van

 hun praalwagens duidelijk. zichtbaar zijn. Veel bekijks trekt de wagen van titelverdediger De Jokers 'Speult Oeteldonk mee vuur?' , waarin ontwerper Bas Jonkergouw onder meer het declaratiegedrag van de Bossche burgemeester Ton Rombouts, het hostelbeleid en de bezuiningen bij de plaatselijke brandweer op de hak neemt.

         

Presentatie van de PPC

Zatermiddag werd tijdens het open huis het Oeteldonkse carnavalsprogramma gepresenteerd voorafgaand door een 'spelluke' met Bossche gemeenteraads-leden. Met het oog op de verkiezingen lieten de politici niet na om te benadrukken hoe belangrijk de bouwhal en Oeteldonk wel niet zijn voor de stad.

     

88 jaar Biezenpčrdjes + 33 jaar Stokpčrdjes = 121 jaar ruiterij

Oproep Reunie 121 jaar Prinselijke Ruiterij

In 1977 werd aan de Prinselijke Ruiterij der Amadeiro’s - die sinds 1922 uitsluitend bestond uit Biezenpčrdjes - een nieuwe stal toegevoegd: de Stokpčrdjes. Al 33 jaar vormen de berijders daarvan, ‘de Stokken’, tezamen met de ‘Biezen’, de jolige noot aan het Oeteldonkse Hof van de Dynastie der Ricosto di Carnavallo’s. ‘Biezen’ en ‘Stokken’ treden op tijdens de Intocht van Z.K.H. Prins Amadeiro en de Grote Optocht op maandag tijdens het Oeteldonkse carnaval. Daarnaast vieren zij veelal samen carnaval en leveren hand- en spandiensten aan de organisatie van de ‘Oeteldonksche Club van 1882’.

      

Reünie

Het grootse jubileum zal op vrijdagavond 12 februari worden gevierd

met een reünie in de Spiegeltent (Amadeirohuis) op de Bossche Parade vanaf 20.11 uur. Ruiter te Voet Michel van Breugel is derhalve naarstig op zoek naar ‘oud-leje’ die niet meer via de reguliere wegen te traceren zijn. Hij verzoekt eenieder die ooit stok- of biezenpčrdje is geweest zich bij hem te melden onder vermelding van naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres en de jaren waarin men lid is geweest. Ook zijn foto’s, anekdotes en verdere bijzonderheden van harte welkom. Aanmelden reünie: reunieruiterij@oeteldonk.org.

     

‘Ut beleg vaan den Mert’

Ter afsluiting van 121 (11x11) jaar Prinselijke Ruiterij zal er dinsdag 16 februari een uniek en zeer carnavalesque concours hippique plaatsvinden door de straten van het mooie Oeteldonk. Onder muzikale begeleiding van Oeteldonkse clubkes zullen de Stokpčrdjes en Biezenpčrdjes u meenemen op een doldwaze tocht langs ordenaorissen in het watervrij moeras. Rond 12.33 uur wordt de Prinselijke Ruiterij verwacht op de Markt waar als afsluiter een zeer luisterrijke exclusieve nabootsing van ‘Ut beleg vaan den Mert’ zal worden uitgevoerd. Aanmelden kan via biezenperdjes@oeteldonk.org.

      

Zoals ut nóóit klonk... de kroegbaos zingt Oeteldonk!

Op carnavalszaterdag werken 4 carnavalsverenigingen en 5 kroegbazen samen om geld in te zamelen voor Stichting Veur Mekaor. Iedere kroegbaas zingt twee Oeteldonkse liedjes onder begeleiding van de deelnemende clubs. Oeteldonkse prominenten als Minister President Frans Reijner, Rob Stolzenbach, Dimphy van de Velden, Jentje Allenig en Hans Tervoort zullen de kroegbazen vocaal ondersteunen. Het muzikale evenement start zaterdag 13 februari om 12.00 uur in Stadsherberg 't Pumpke aan de Parade. De Carnavalsverenigingen Tussenneusenlippe, Gčre Weg, De Stiefels en St.Ofnest zullen hier gezamenlijk de aftrap doen. Hierna gaat iedere club langs de vier andere deelnemende kroegen, de Graven van Leuven, Feestcafé Lalalaa, TweeKeerBellen en Plaats Royaal. Een Oeteldonkse jury zal de kroegbazen beoordelen. Tijdens de feestelijke finale om 17.00 uur in café de Graven van Leuven aan de Wolvenhoek wordt de winnaar bekend

gemaakt. Voorafgaand aan deze kroegentocht worden voor € 10, - portemonneetjes verkocht met consumptiebonnen, voor iedere kroeg één. Zowel de muzikanten als het publiek kunnen deze portemonneetjes kopen. Bovendien krijgt iedereen gratis een muziekbundel met het repertoire om samen met de kroegbazen mee te kunnen zingen. De opbrengst van de verkoop gaat naar de Stichting Veur Mekaor.

     

Rombouts nodigt Cohen uit voor carnaval

Burgemeester Ton Rombouts heeft maandagochtend zijn Amsterdamse collega Job Cohen uitgenodigd om met carnaval naar Den Bosch te komen. Ook de Amsterdamse wethouder Marijke Vos, die in Rosmalen heeft gewoond en in Den Bosch op school heeft gezeten, kreeg een uitnodiging. Rombouts deed de invitatie tijdens de horecabeurs Horecava in Amsterdam. Daar gaf Cohen het 'stokje' over van de 'Hoofdstad van de smaak'. Amsterdam voerde die titel vorig jaar, Den Bosch mag zich in 2010 zo noemen.

 

De deelnemers van de kletsavonden zijn bekend

Voor de 35e Oeteldonkse Kletsavonden in café De Smidse zijn negen deelnemers. Op 27 januari trappen Eric Kivit. Johan Alders en Sjef de Graauw af. Een week later is het de beurt aan het duo Astrid Van Iersel

en Mark van de Heijden, ‘mystery guest’ en titelverdediger Hans Tervoort. Jubilaris Karel Coolegem (elfde keer), Jeroen Deckers en Huub van Mackelenbergh sluiten af. Aanvang steeds om 20.11 uur. Toegang gratis.

              

Stichting Veur Mekaor verzorgt ook dit jaar speciaal voor de Oeteldonkse rolstoelers onderons een plek. Met carnaval op maandagmiddag 15 februari 2010 staat er een tribune voor vijfenvijftig rolstoelgebruikers op de Parade vóór het Bisschoppelijk paleis. Overdekt en door middel van warmtestralers op temperatuur gehouden en de invalidentoilet is uiteraard ook aanwezig. De Grôôte ‘Wachtetotd’noptochtkomt’ Sjoo van Daktari Fanfari is er ook weer en zal om 13:33uur beginnen. Dit jaar kan iedereen die in een rolstoel zit inschrijven, jong of oud, thuiswonend of in een woon-zorgcentrum. We hebben 55 plaatsen dus ben er maar snel bij. Vanaf maandag 11 januari kunt u zich via onze website www.veurmekaor.org aanmelden.

      

Titelverdediger wint voor tweede keer op rij Oeteldonkse liedjesfestival
Veni Vidi Vici wint o opnieuw Kwčkfestijn. De groep was van tevoren al tevreden met een finaleplaats, maar zaterdagavond rond middernacht bleek dat Veni Vidi Vici opnieuw het Kwčkfestijn had gewonnen. De composi­ties van de gebroeders Andy en Henry Passon en het arrangement van Jan Dankaert blijven bij de eerste tonen al meteen ‘hangen’ en hebben een hoog meezingniveau. Geen wonder dat VVV het Kwekfestijn al twee keer won in 2004 en 2008. Zaterdagavond flikte de groep het voor de tweede keer op rij. In een overvolle Pleinzaal van het Theater aan de Parade werd even voor middernacht bekend dat de groep, met het aanstekelijke ‘Waarom’, het 51ste Oeteldonkse liedjesfestival had gewonnen. Aan het Kwčkfestijn deden dit jaar zestig clubkes mee; Meepesant trok zich terug vanwege het plotseling overlijden van muzikante Elly Verweij.

      

Uitslag Kwčkfestijn:

1. Veni Vidi Vici - Waarom

2. De Kwaoitongen - As ik mun ooge sluit

3. Vergimmes Mooi - Blauw

4. Jong Telent - Vaoders sprikt

5. De Kleinkeinder - Zonder 't Groot

6. De Jokers - De hčndjes uit de mouwe

7. De Krukskes - Waor is diejen tijd?

8. De Dreuglopers - Elleken dag

9. Sjenant - Want zolang ge mee oew durske langs de straten

10. Alle Daoge Feest - Bont

11. TusseNeusenLippe - 't Is weer feest

Presentatieprijs: Net Nie Zat / Ut Vergimmes Mooi

Brabants Dagbladprijs: Net Nie Zat

Bambergersprijs: Spuit Elluf

Aanmoedigingsprijs: Astrant.

    

         

Bronnen, noten en/of referenties: Tekst: oeteldonk.org - Brabants Dagblad

VorigeHomeKijk ook eens op www.groetenuitdenbosch.nlWebsite informatie

  

 

Foto's copyright © bij groetenuitoeteldonk.nl